به گزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی شبگذشته چهارم مهرماه ۱۴۰۱ صحن پیامبر اعظم (ص) در حرم مطهر رضوی میزبانی عاشقانی بود که گردهم آمده بودند تا شب شهادت هشتمین خورشید آسمان امامت و ولایت را به ماتم بنشینند. آن هم در شرایطی که پس از دو سال دوری عزاداران رضوی از این مراسم امسال با حضور گسترده خادمان، زائران، و عزاداران بارگاه منور رضوی در بزرگترین صحین و سرای بارگاه منور رضوی برگراز شد.
آئین خطبهخوانی شهادت حضرت رضا(ع) در حالی برگزار شد که هیئتهای عزاداری نه تنها از سراسر کشور بلکه زا سراسر جهان به مشهد مقدس آمدهاند تا درایام شهادت عالم آل محمد به سوگ بنشینند. حال پس از پشت سر گذاشتن دو سال کرونایی شوق زیارت برای زائران چندین برابر شده است و عاشقان این حضرت از سراسر جهان مشتاقانه خود را به بارگاه این امام همام رساندهاند.
خطبهخوانی یک آئین سنتی است که بر اساس وقفنامه علیشاه حاکم وقت خراسان در ۱۱۶۰ هجری قمری همه ساله در شب شهادت حضرت امام رضا (ع) و شب عاشورای حسینی در حرم مطهر رضوی برگزار میشود. این آئین معنوی در دو نوبت یکی در شب شهادت حضرت سید الشهدا(ع) و دیگری شب آخر ماه صفر و سالگرد شهادت حضرت ثامن الحجج(ع) در حرم مطهر رضوی اجرا میشود.
امسال در آیین خطبهخوانی شب شهادت امام هشتم(ع) سید صولت مرتضوی معاون اجرایی رییس جمهور، محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، بهرام عیناللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، یعقوبعلی نظری استاندار خراسان رضوی و حجتالاسلام احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی حضور داشتند.
تولیت آستان قدس رضوی در این آیین گفت: «امام رضا(ع) القاب مختلفی دارد که از جمله آنها لقب "الصدیق الشهید" است.»
حجت الاسلام احمد مروی افزود: «باید ببینیم در این لقب چه حقیقتی نهفته است که ما را سفارش کردند سلام و صلوات خود را با این لقب انجام دهیم.»
او ادامه داد: «باید شرایط دوران امامت را تحلیل و مواضع آن حضرت در آن دوران سخت را ببینیم. امام رضا(ع) در یکی از پیچیده ترین شرایط تاریخی تشیع به امامت رسید، مامون میخواست امامت را از چشم مردم بیندازد تا مردم بگویند فرزندان رسول الله(ص) هم دنبال مقام و دنیا هستند.»
تولیت آستان قدس رضوی گفت: «امام هشتم(ع) وارد یک مبارزه بسیار پیچیده و خستگی ناپذیر با این شیطنت مامون شد، آنحضرت با بیان حدیث سلسلة الذهب خلافتهای غاصبانه بنی امیه، بنی مروان و بنی عباس و مامون را زیر سوال برد و به چالش کشید.»
او با بیان اینکه ثامن الحجج(ع) با صداقت و قربه الی الله به تبیین برخواست و نقشههای مامون را پاسخ داد، افزود: «آنحضرت مسیر نورانی و مبارزه خستگی ناپذیر خود را استوار و محکم تا شهادت ادامه داد.»
حجت الاسلام مروی اظهار کرد: «جریان تشیع به همان میزان که مدیون قیام خونین حسینی است، مدیون قیام علمی رضوی است. بخشی از زندگی مبارک امام رضا(ع) به جهاد تبیین میگذشت تا مرز میان اسلام نبوی و علوی را از اسلام اموی و عباسی آشکار کند و در این راه تا شهادت به پیش رفت.»
او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به خطبه ۱۷۲ نهج البلاغه گفت: «امام علی(ع) فرمود پرچم رهبری جامعه اسلامی باید در دست کسی باید قرار گیرد که اهل بصیرت باشد، مسائل را بداند، دشمنان را بشناسد و مکر آنها را درک کند و قدرت بیان و تبیین برای مردم داشته باشد و دانا به موارد حق و اهل پایداری و مقاومت باشد و در این راه سخت دوام بیاورد.»
تولیت آستان قدس افزود: «اکنون مسوولیت داریم با الگو پذیری از امام رضا(ع) در مسیر شناخت درست حقیقت و تبیین صادقانه آن و به تعبیر رهبر معظم انقلاب، در جهاد تبیین بکوشیم و کوتاه نیاییم. مصداق تواصی به حق باشیم و از ملامت و سرزنش نهراسیم و دچار تردید نشویم.»
مرثیهخوانی و شعرخوانی آیینی و آیین شمع گردانی از دیگر برنامههای آیین خطبهخوانی شب شهادت امام رضا(ع) بود.