پیمایش صفحه کلید
  مسدود کردن انیمیشن ها
کنتراست رنگ

بدون رنگ

روشن

معکوس
اندازه متن

افزایش سایز

کاهش سایز

متن قابل خواندن
برجسته کردن مطالب

عناوین

تصاویر
بزرگنمایی

مکان نمای سفید

مکان نمای مشکی

بزرگنمایی
Logo
اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی
استان خراسان رضوی
اخبار نگاهی به چالشهای گردشگری سلامت؛ جذب گردشگران سلامت ساماندهی شده است سه شنبه 21 اسفند 1397 ساعت 12:40
درحالی که گردشگری سلامت از زیر شاخه های صنعت پرسود گردشگری به شمار می رود و از قابلیت های بسیار در این عرصه برخوردار است، رشد و رونق آن با چالشهای مختلف روبروست.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، کارشناسان گردشگری سلامت معتقدند ایران با توجه به پیشرفتهای حاصله در علم پزشکی و دارا بودن جاذبه های طبیعی مانند آبهای معدنی از ظرفیت های بسیار در حوزه گردشگری سلامت یا «توریسم درمانی» برخوردار است.
در این راستا کلانشهر مذهبی مشهد و استان خراسان رضوی با توجه به زائران بسیار که هر سال از کشور های مختلف به این دیار سفر می کنند، به عنوان قطب مهم گردشگری سلامت در کشور مطرح است.
به عنوان نمونه براساس اظهارات سرکنسول کشور عراق در مشهد، امسال 2 میلیون زائر عراقی برای زیارت به این شهر مقدس سفر کردند که 200 هزار نفر آنان به عنوان گردشگر سلامت در بیمارستان های مشهد تحت خدمات درمانی قرار گرفتند.
گرچه خدمات گردشگری سلامت در کلانشهر مذهبی مشهد و سایر مناطق کشور با اقبال عمومی از سوی گردشگران خارجی به ویژه کشورهای عربی روبروست اما حفظ کیفیت و نحوه ارائه خدمات گردشگری سلامت از سوی کارشناسان مورد تاکید قرار گرفته است.
سودجویی دلالان و واسطه های غیر مجاز، مداخلات پزشکی از سوی افراد غیر متخصص مانند آرایشگران، بی توجهی به گردشگری تندرستی از قبیل استفاده از جاذبه های طبیعی و عدم ساماندهی مراکز درمانی دارای مجوز از جمله چالشهای صنعت گردشگری سلامت به شمار می رود.
 
مشهد قطب گردشگری سلامت 
مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباراین باره گفت: افرادی که به منظور برخورداری از خدمات سلامت شامل پیشگیری و درمان به کشور دیگر سفر می کنند، در زمره گردشگران سلامت یا توریسم درمانی قرار می گیرند.
دکتر محمد اسماعیل خیامی افزود: گردشگری سلامت به گروههای گردشگری پزشکی، گردشگری درمان طبیعی و همچنین گردشگری صحت، تندرستی و پیشگیری تقسیم می شود.
وی با بیان اینکه گردشگری سلامت یکی از فرصت ها و مزیت های کشور و استان خراسان رضوی به شمار می رود، اظهار داشت: مشهد در این زمینه به عنوان قطب گردشگری سلامت شناخته شده است.
وی گفت: مهمترین مزیت شهر مشهد وجود بارگاه ملکوتی حضرت ثامن الحجج (ع) است، از سوی دیگر پزشکان و کادر درمانی مجهز و هزینه های اندک درمانی در این زمینه نقش بسزایی دارند.
خیامی با بیان اینکه شمار گردشگران سلامت در مشهد طی سال جاری نسبت به پارسال 30 درصد افزایش داشته است افزود: سالانه افزون بر 150 هزار گردشگر سلامت در کلینیکها و مراکز درمانی سرپایی نظیر درمانگاه های تخصصی چشم، درمان ناباروری، ژنتیک، زیبایی، پوست و مو خدمات می گیرند که این تعداد امسال به دلیل نوسانات ارزی افزایش داشته است. 
وی اظهار داشت: گروهی از گردشگران سلامت نیز در بیمارستانهای مشهد از خدمات بستری برخوردارند که این تعداد از ابتدای امسال تاکنون بیش از 10 هزار نفر برآورد می شود. 
وی تعرفه پزشکی گردشگران سلامت را دو برابر اتباع ایرانی در بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: در بخش دولتی مشروط به استفاده از ظرفیت مازاد تختها، این تعرفه حدود سه برابر است. 
خیامی ادامه داد: هم اکنون 12 بیمارستان در مشهد مجوز نهایی گردشگری سلامت را اخذ کرده اند و تعداد دیگری هم در مراحل ارزیابی هستند. همچنین چند مرکز جراحی محدود در مرحله ارزیابی برای دریافت مجوز ایجاد دپارتمان بیماران بین الملل (IPD) قرار دارند.
دلالان مهمترین چالش گردشگری سلامت 
مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بررسی ها نشان می دهد گردشگران سلامت از 30 کشور جهان در مشهد حضور دارند اما بیشترین گردشگران سلامت به ترتیب از کشورهای عراق، افغانستان، ترکمنستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس هستند.
دکتر خیامی، دلالان و واسطه ها را مهمترین چالش گردشگری سلامت در مشهد و خراسان رضوی عنوان کرد و افزود: کوتاه نمودن دست دلالان از حوزه گردشگری سلامت و ساماندهی فرآیند جذب بیماران از اقدامات در حال انجام است. 
وی برخورد جدی با دلالان و واسطه های غیرمجاز در حوزه گردشگری سلامت را نیازمند هماهنگی و همکاری تمام دستگاههای متولی شامل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، سرپرستی وزارت امور خارجه و نظام پزشکی عنوان کرد.
وی اظهار داشت: تشکیل کارگروه گردشگری سلامت با حضور تمام فعالان بخش خصوصی و دولتی، آموزش دست اندرکاران حوزه گردشگری سلامت در بیمارستانها، برنامه ریزی برای تبلیغات و اطلاع رسانی به بیماران و تشکیل کمیته نظارت و برخورد با مراکز و اشخاص متخلف از جمله اقدامات دانشگاه علوم پزشکی مشهد در راستای ساماندهی و توسعه این صنعت به شمار می رود.
 بی توجهی به تندرستی در گردشگری سلامت 
 مداخلات درمانی در حوزه گردشگری سلامت 
مدیر نظارت بر درمان و اعتبار بخشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: نظارت بر گردشگری سلامت به دلیل تعدد افراد دخیل در این حوزه با چالش ها و مشکلات خاصی روبروست که باید چاره اندیشی شود.
دکترعلی اصغر انجیدنی با بیان اینکه مداخلات درمانی حوزه گردشگری سلامت در مشهد هشدار دهنده و نگران کننده است، افزود: علاوه بر مداخلات درمانی که از سوی برخی آرایشگران در حوزه گردشگری سلامت رواج دارد، برخی از همکاران پزشک نیز اقدام به انجام اعمال غیرقانونی اعم از تخلفات تعرفه ای و تخلفات حرفه ای می نمایند.
وی اظهار داشت: سایر دانش آموختگان گروه پزشکی هم با جازدن خود به عنوان پزشک فقط به منافع کوتاه مدت خود توجه می کنند که این اقدامات علاوه بر آسیب به بیمار، به اعتبار کشور نیز لطمه می زند.
وی گفت: برای رشد گردشگری سلامت به عنوان یک صنعت، نباید گردشگر سلامت را صرفا به عنوان یک کالا ببینیم، لذا همکاران ما اعم از پزشک و پرستار و سایر دست اندرکاران باید در این زمینه با دید وسیع تر بنگرند.
لزوم ساماندهی دلالان 
سرپرست فرمانداری مشهد نیز گفت: بسیاری از اتباع کشورهای خارجی از جمله عراق برای زیارت بارگاه منور رضوی به مشهد سفر می کنند و در کنار آن از ظرفیتهای گردشگری سلامت در این شهر نیز بهره می برند.
حیدر خوش نیت افزود: برخی به جای تسهیل در روند گردشگری سلامت اتباع خارجی در مشهد به دلالی روی آورده اند و به عنوان واسطه پس از تبلیغ درمانگری اتباع خارجی در سایتهای اینترنتی و کشاندن آنان به مشهد مبالغ غیر متعارف از آنان مطالبه می کنند.
وی با بیان اینکه فعالیت دلالان در گردشگری سلامت باید ساماندهی شود، اظهار داشت: نظارت دستگاههای متولی برای ساماندهی فعالیت پزشکان و متخصصان در حوزه گردشگری سلامت و جلوگیری از ورود افراد فاقد صلاحیت در حوزه های تخصصی درمانی نیز مورد انتظار است. 
شرایط جذب گردشگران سلامت در مشهد فراهم است
هم چنین یوسف بیدخوری سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی دراین باره گفت: امروزه گردشگري سلامت از رو به رشدترين بخش¬ هاي صنعت گردشگري در جهان است و به صورت يكي از صنايع جذاب در زمينه هاي اقتصادي، اشتغال زايي، معرفي فرهنگ¬ ها و حتي ايجاد منافع سياسي براي كشورها مطرح است. 
وی ادامه داد: افزایش تمایل مصرف کنندگان به شیوه‌ی زندگی سالم‌تر، منجر به تغییری در راستای درمان بیماری‌ها و بهبود اختلال‌ها از طریق روش‌های طبیعی شده است، بنابراین، صنعت گردشگری سلامت و تندرستی در سراسر جهان سرعت رشد روز افزونی دارد و این موجب پویا شدن کشورها در اين زمينه شده¬ است.
بیدخوری با اشاره به ظرفیت های درمانی شهر مشهد اظهار کرد: علاوه براین زيرساخت¬ هاي مراکز درماني براي جذب بيماران کشورهاي ديگر در مشهد مهیاست ، زیرساخت های مراکز گردشگري  و تفریحی مورد علاقه این نوع گردشگران نیز در مشهد و شهرهای اطراف فراهم است.
وی با اشاره به فعالیت برخی دلالان در این زمینه اظهار کرد: طی یک سال گذشته اقدامات خوبی برای جلوگیری از فعالیت دلالان در این زمینه فراهم شده است و با تشکیل کارگروه گردشگری سلامت در استان با حضور تمام فعالان بخش خصوصی و دولتی، جذب و ارائه خدمات مطلوب به گردشگران سلامت ساماندهی شده است.
 آسیب های گردشگری سلامت چاره اندیشی می شود
استاندار خراسان رضوی هم با بیان اینکه این استان از ظرفیت های بسیار در زمینه گردشگری برخوردار است گفت: گردشگری سلامت مزیت این استان است که اکنون در این حوزه با چالشها و عدم سازماندهی روبرو هستیم.
علیرضا رزم حسینی افزود: به دنبال آن هستیم که آسیب های گردشگری سلامت در استان خراسان رضوی از قبیل فعالیت دلالان و واسطه ها به کمترین حد خود برسد.
وی اظهار داشت: درحالی که گردشگری سومین صنعت پولساز دنیاست و هر گردشگر هشت تا 11 نفر اشتغالزایی در پی دارد، باید اذعان کرد که در صنعت گردشگری کم کاری کرده ایم و این در حالی است که بیشترین اشتغالزایی با کمترین هزینه در حوزه گردشگری ایجاد می شود.
 
منبع:   تعداد بازدید : 175 نوشته شده توسط: کاربر روابط عمومی علینژاد

کلمات کلیدی: 
چاپ خبر
آخرین اخبار
پربازدید ترین ها
گزارش تصویری
آدرس سازمان : مشهد - بلوار شهید صادقی بین صادقی 23 و 25 - اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی
تلفن تماس : 37263310 - 051 دورنگار : 37258553 - 051