پیمایش صفحه کلید
  مسدود کردن انیمیشن ها
کنتراست رنگ

بدون رنگ

روشن

معکوس
اندازه متن

افزایش سایز

کاهش سایز

متن قابل خواندن
برجسته کردن مطالب

عناوین

تصاویر
بزرگنمایی

مکان نمای سفید

مکان نمای مشکی

بزرگنمایی
Logo
اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی
استان خراسان رضوی
اخبار ثبت شده‌های میراث فرهنگی در سال 97 «آجر منقوش شهر تپه» با نقوش تزیینی قالب‌زده گیاهی و هندسی شنبه 31 فروردین 1398 ساعت 9:26
آجر نقش برجسته شهر تپه چاپشلو درگز از دیگر ثبت‌ شده‌های میراث فرهنگی خراسان رضوی در سال 97 است؛ این آجر از جنس سفال با خمیره قرمز روشن و نقوش تزیینی قالب‌زده گیاهی و هندسی است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، یکی از آثار به‌دست آمده در کاوش‌های سال 1388 اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی در محوطه باستانی شهر تپه، آجر منقوشی است از جنس سفال با خمیره قرمز روشن و نقوش تزیینی قالب‌زده گیاهی و هندسی به طول 63 سانتی‌متر و عرض 42 سانتی‌متر که متعلق به دوره اشکانی است. 
 
دشت درگز در شمال شرقی ایران به علت موقعیت مکانی خود به عنوان یکی از دروازه‌های ارتباطی بین فلات ایران و آسیای مرکزی به‌ویژه در دوره اشکانی از اهمیت فراوانی برخوردار است.
 
به عقیده برخی محققان، دشت درگز مسیر ورودی اولیه پارتیان به فلات ایران بوده که تعدّد محوطه‌های مربوط به دوران اولیه اشکانی در این دشت می‌تواند مؤید این نظر باشد. محوطه باستانی شهرتپه، شهری برج و بارودار و با وسعتی بیش از 60 هکتار است که به عنوان وسیع‌ترین محوطه دوره اشکانی دشت درگز، توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب کرده و بر این اساس کاوش‌هایی در آن صورت گرفته است. 
 
محوطه باستانی شهر تپه در بخش چاپشلو از شهرستان درگز واقع شده است. با توجه به این‌که محوطه مذکور براساس شواهد مادی، استقراری تک دوره‌ای و مربوط به دوره اشکانی بوده، همچنین ویژگی‌های شهری، موقعیت محیطی و زمین سیمای محوطه و ارتباط آن با مواضع محیط پیرامونی آن، برخی از پژوهشگران شهرتپه را با «شهر دارا» ی ذکر شده در متون تاریخی که اشکانیان در آغاز به قدرت رسیدنشان به بزرگداشت داریوش سوم برپا ساختند، یکی می‌دانند.
 
تزیینات این آجر منقوش شامل یک گل زنبق در وسط و دو نیمه از گلی احتمالا شبیه به قاصدک در دو طرف آن است. لبه‌ی بالا و پایین آجر با ردیفی از بیضی‌های نیم‌کروی که هرکدام با دو خط عمودی از یکدیگر جدا شده‌اند، تزیین شده است. در دو طرف گل میانی با موتیف پرکننده‌ای با دو سر مارپیچ ایجاد شده است. نمونه‌های قابل مقایسه با این آجر در بقایای یافت شده از کاوش‌های نسا در عشق‌آباد با طرحی ساده‌تر و کم کارتر دیده می‌شود.
منبع:   تعداد بازدید : 844 نوشته شده توسط: کاربر روابط عمومی علینژاد

کلمات کلیدی: 
چاپ خبر
آخرین اخبار
پربازدید ترین ها
گزارش تصویری
آدرس سازمان : مشهد - بلوار شهید صادقی بین صادقی 23 و 25 - اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی
تلفن تماس : 37263310 - 051 دورنگار : 37258553 - 051