سرمایه‌‌گذاری و گردشگری

 
1- تأسیسات گردشگری را تعریف کنید؟
     به تأسیساتی گفته می شود که در جهت خدمات رسانی به گردشگران داخلی و خارجی با خدماتی از جمله: اقامتی، پذیرایی، تفریحی، ورزشی، سرگرمی، تفرجی، فرهنگی و سایر... در مکان‌های مختلف اعم از شهرها، روستاها و محورهای گردشگری ساخته می شود که بسته به نوع تأسیسات از لحاظ متراژ زمین، موقعیت مناسب زمین، حجم سرمایه‌گذاری و استانداردهای موجود متنوع و متفاوت می باشد و مجوز آن‌ها به استناد قوانین جاری توسط سازمان میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری صادر می شود.
 
2- تأسیسات گردشگری شامل چه عناوینی می شود؟
به استناد ماده (1) آیین نامه ایجاد، اصلاح، نرخ گذاری و بهره برداری از تأسیسات گردشگری شامل عناوین ذیل می باشد:
1- هتل     2- متل     3- مهمان‌پذیر      4- هتل‌آپارتمان     5- زائرسرا     6- خانه‌مسافر    7- اقامتگاه‌های بوم‌گردی و اقامتگاه‌های سنتی     8- مرکز تفریحی و سرگرمی گردشگری     9- مجتمع‌ها، اردوگاه‌ها و محوطه‌های گردشگری    
10- مراکز گردشگری سلامت      11- محیط‌ها و پارک‌های طبیعت‌گردی و گردشگری روستایی و عشایری      12- مرکز گردشگری ساحلی و دریایی      13- تأسیسات اقامتی و پذیرایی واقع در مجتمع‌های خدمات رفاهی بین‌راهی      14- واحدهای پذیرایی واقع در پایانه، فرودگاه مسافربری زمینی، برون شهری، دریایی و ریلی      15- واحدهای پذیرایی واقع در پایانه‌های مسافری مرزی کشور      16- سفره‌خانه سنتی      17- مناطق نمونه گردشگری      18- دهکده سلامت      19- دفاتر یا شرکت‌های خدمات سیاحتی و جهان‌گردی
 
3- جهت اخذ مجوز برای ایجاد تأسیسات گردشگری به کدام قسمت اداره کل می بایست مراجعه کرد؟
جهت اخذ مجوز تأسیساتی شامل:
1- دفاتر خدمات مسافرتی
2- اقامتگاه‌های بوم‌گردی و اقامتگاه‌های سنتی
به معاونت گردشگری و برای اخذ مجوز سایر تأسیسات به معاونت سرمایه‌گذاری مراجعه گردد.
 
4- سرمایه گذار به چه شخصی اطلاق می گردد و یک سرمایه گذار می بایست چه شرایطی را دارا باشد؟
1- سرمایه گذار به شخص حقیقی و حقوقی که توان سرمایه‌گذاری وی نسبت به طرح و پروژه پیشنهادی سرمایه‌گذاری مورد تأیید قرار گیرد.
2- دارا بودن توان مالی و سرمایه‌ای مناسب نسبت به پروژه مورد تقاضا
3- دارا بودن عرصه و زمین مناسب در موقعیت مناسب به نحوی که نوع تأسیسات مورد تقاضا با مکان پیشنهادی متناسب باشد.
4- دارا بودن ایده و طرح مناسب و دارای توجیهات لازم
 
5- مدارک و شرایط لازم جهت سرمایه گذاری و احداث تأسیسات گردشگری چیست؟
1- تصویر برابر اصل اسناد مالکیت      2- تصویر تمامی صفحات شناسنامه و کارت ملی      3- تصویر مدرک تحصیلی       4- وکالتنامه از دفترخانه اسناد رسمی (در صوت مشاع بودن ملک)       5- تصویر برابر با اصل شده اساسنامه شرکت  
6- تصویر برابر با اصل شده آگهی روزنامه      7- تصویر برابر با اصل شده آخرین تغییرات      8- ارائه نقشه تفصیلی موقعیت زمین       9- ارائه طرح توجیه فنی، مالی و اقتصادی       10- ارائه گواهی عدم بدهی غیرجاری به سیستم بانکی    
 
6-  سرمایه‌گذاران در چه قالبی می توانند درخواست خود را ارائه نمایند؟
سرمایه‌گذاران در دو قالب می توانند درخواست خود را برای سرمایه‌گذاری ارائه نمایند:
1-  در قالب شخصی حقیقی به نام سرمایه‌گذار و یا وکیل وی با ارایه وکالت‌نامه رسمی
2-  در قالب شخصیت حقوقی دارای شرکت ثبت شده و مورد تأیید اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی
 
7- آیا محدودیتی در سن، جنس و ملیت متقاضیان جهت سرمایه‌گذاری می باشد؟
     متقاضیان در هر سن و ملیت که هستند که شرایط سرمایه‌گذاری را داشته باشند می توانند درخواست خود را ارائه نمایند و در صورتی که سرمایه‌گذار به دلایل مختلف اعم از عدم حضور در شهر مورد نظر و یا سکونت در خارج از کشور و یا نرسیدن به سن قانونی و یا کهولت سن و هرگونه مشغله دیگر با دادن وکالتنامه می توانند سرمایه‌گذاری نمایند.
 
8 - سند مالیکت زمینی که به عنوان گزینه جهت ایجاد تأسیسات گردشگری معرفی می گردد باید دارای چه شرایطی باشد؟
1- سند باید ششدانگ باشد       2- مخالف و یا معارض نداشته باشد       3- قولنامه ای نباشد       4- در صورت اوقافی بودن رضایت اوقاف می بایست اعلام گردد.       5- در صورت مشاع بودن محل دقیق زمین (سهم سرمایه گذار مشخص باشد)
6- در صورت قرار گرفتن در انحصار ورثه سهم وارث کاملاً مشخص باشد و به صورت رسمی و قانونی اعلام گردد.       7- در صورت آستانه‌ای بودن می بایست اجاره خط جدید از آستان‌قدس با کاربری گردشگری ارایه گردد
 
9-  شرایط کلی و عمومی زمین جهت احداث تأسیسات و طرح‌های گردشگری چه می باشد؟
1- متراژ می‌بایست متناسب با نوع تأسیسات مورد تقاضای سرمایه‌گذاری باشد
2- دسترسی مناسب داشته باشد
3- امکان تأمین زیرساخت‌های مورد نیاز به ویژه تأمین آب مورد نیاز مورد تقاضا
4- قرار گرفتن زمین در محورها و موقعیت‌ها و مکان‌هایی که به لحاظ سرمایه‌گذاری از جوانب مختلف دارای توجیهات فنی و منطقی باشد.
5- عدم قرارگیری در جوار کاربری‌های مغایر نظیر پادگان‌های نظامی، بیمارستان‌ها، تعمیرگاه‌ها، دامداری‌ها، مرغداری‌ها و هرگونه کاربری‌ها و فعالیت‌هایی که به نوعی سنخیت با فعالیت گردشگری نداشته باشد.
6- نداشتن معارض
7- نداشتن محدودیت‌های قانونی همچون حریم راه، حریم و بستر رودخانه‌ها، حریم دکل‌های فشار قوی برق، حریم و عرصه آثار تاریخی و موارد مشابه
8- ترجیحاً انطباق با کاربری و ضوابط طرح‌های بالادستی
 
10-  حداقل متراژ زمین جهت احداث تأسیسات گردشگری چه متراژی می باشد؟
- مهمانپذیر 200 مترمربع      - هتل 300 مترمربع      - هتل آپارتمان 300 مترمربع      - سفره‌خانه‌های سنتی 300 مترمربع      - مجموعه ‌های گردشگری 5000 مترمربع
طرح های چند عملکردی و کلان گردشگری بستگی به موقعیت مکانی، شرایط و نوع طرح  و در صورت عدم مغایرت با ضوابط طرح‌های بالادست حداقل از یک هکتار به بالا
 
11-  جهت ایجاد یک نوع تأسیسات گردشگری و یا پروژه گردشگری اعم از طرح توجیهی، فنی و مالی و اقتصادی، تهیه نقشه ها و مشاوره‌های مختلف بسته به نوع و پروژه و مقیاس آن، اخذ مشاوره‌‌های مختلف چگونه و توسط چه افرادی صورت می گیرد؟
     اخذ هرگونه مشاوره بسته به نوع و مقیاس طرح و پروژه دارد. به طور مثال چنانچه پروژه احداث یک مهمانپذیر یا هتل یک ستاره باشد متقاضی می تواند به انتخاب خود یک مشاور شخص حقیقی یا حقوقی که دارای مدارک معتبر و مورد تأیید مراجع قانونی ذیربط باشد و رزومه کاری مرتبط داشته باشد جهت تهیه طرح و نقشه ها و سایر موارد وارد مذاکره گردد. در صورتی که طرح و پروژه جزو طرح‌های مقیاس متوسط و یا مقیاس کلان محسوب گردد بطور مثال هتل‌های 3 ستاره به بالا و یا مجتمع‌های تفریحی و گردشگری و موارد مشابه، متقاضی می تواند از مشاورین حقوقی ذیصلاح (دارای گرید از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی) در تخصص های معماری و شهرسازی، برنامه‌ریزی فضایی، گردشگری و سایر تخصص‌ها به تناسب نوع پروژه انتخاب و وارد مذاکره گردد.
 
12-  آیا می توان ساختمان های مختلف (نیمه ساخت و یا تمام ساخت) را تبدیل به هتل، هتل آپارتمان، مهمان‌پذیر، سفره خانه سنتی و یا هرگونه تأسیسات گردشگری نمود؟
     چنانچه ساختمان مورد نظر، موقعیت (زمین) آن واجد شرایطی که در ردیف 9 در مورد شرایط کلی زمین آورده شده را دارا باشد در صورت داشتن استانداردهای مربوطه و حداقل های مورد نیاز جهت ارائه خدمات و سایر شرایط با طی فرآیندهای اداری و قانونی قابلیت بررسی به عنوان تبدیل به تأسیسات گردشگری را دارا می باشد.
 
13- آیا تأسیسات گردشگری به لحاظ اجرا و ابعاد کیفی و کمی ضوابط و شرایط خاصی دارند و یا اینکه با اختیار سرمایه گذار و یا اعمال نظرات سرمایه گذار اجرا می شود؟ 
     تأسیسات گردشگری دارای ضوابط و استانداردهایی در متراژ، تعداد فضاها و نوع خدمات می باشد همچنین جدا از این موضوع می بایست نوع کاربری و فعالیت تأسیسات مورد نظر متقاضی با ضوابط طرح بالادست به لحاظ کاربری، سطح اشغال و تراکم، انطباق داشته باشد. بدیهی است پس از رعایت مراتب مذکور سرمایه گذار می تواند دیدگاه ها و سلایق خود را به ویژه در زمان طراحی و تهیه نقشه های معماری و یا نوع فعالیت در تأسیسات مورد نظر خود را به مشاور اعلام و مشاور آنها را در طرح و یا فعالیت لحاظ نماید.
 
14- نوع کاربری، متراژ زیربنا، تعداد طبقات، حجم سرمایه گذاری چگونه مشخص می شود؟
به طور کلی اراضی متقاضیان 2 دسته می باشند:
الف: اراضی که داخل محدوده خدمات شهری قرار دارند
ب: اراضی که در حریم شهرها و یا خارج از محدوده شهری قرار دارند.
ضوابط و شرایط حاکم بر هر یک از موقعیت های ذکر شده متفاوت است و شرایط زمین تابع ضوابط طرح های جامع و تفصیلی بالادست می باشد و زمین بسته به موقعیت داخل محدوده یا خارج محدوده، نوع کاربری اعم از زراعی، باغی، خدماتی، تجاری، مسکونی و... مشخص می شود. همچنین چنانچه در محدوده (عرصه) یا حریم آثار تاریخی واقع باشد نیز تعداد طبقات، زیربنا، سطح اشغال و سایر موارد از جمله کاربری متفاوت بوده و چنانچه زمین در حریم خارج محدوده شهری باشد و کاربری زراعی و باغی یا مرتع و منابع طبیعی باشد توسط کمیسیون ماده(1) تبصره(1) سازمان جهاد کشاورزی تعیین تکلیف می گردد و زمین داخل محدوده شهری توسط کمیسیون ماده (5) کاربری و سطح اشغال و تراکم آن تعیین می شود و در اراضی که در حریم و خارج از محدوده قرار دارند ضوابط طرح بالادست میزان بارگزاری و تراکم را مشخص می کند و تعیین تکلیف و تصمیم گیری آن در کارگروه امور زیربنایی معمول می گردد و حجم سرمایه گذاری بسته به نوع طرح و مصالح و تجهیزات مورد نیاز قابل محاسبه می باشد.
 
15- توجیه پذیری سرمایه گذاری در گردشگری و موفقیت و یا عدم آن چگونه مشخص می شود؟
1- جهت سرمایه گذاری مهم‌ترین موضوع مطالعه و شناخت فردی جایگاه گردشگری در کشور، استان خراسان رضوی و شهر مورد نظر است به نحوی که در اسناد بالادستی از جمله سند چشم‌انداز، طرح آمایش استان، طرح جامع گردشگری استان، سند توسعه استان و شهرستان و برنامه‌های 5 ساله توسعه مورد بررسی قرار گیرد.
2- نکته دیگر اینکه مورد توجه قراردادن مهم‌ترین اصل اقتصادی یعنی عرضه و تقاضا مورد توجه قرار گیرد به تعبیری دیگر آیا برای نوع سرمایه‌گذاری مورد نظر در حال حاضر تقاضایی وجود دارد؟ و اگر وجود دارد چه عرضه‌ای با چه حجمی به این تقاضا پاسخ داده می‌شود؟ و عرضه‌ای که توسط سرمایه‌گذار قرار است انجام شود پاسخ‌گوی چه حجم از تقاضا است؟ و سؤالاتی از این قبیل همچنین مهم‌ترین موضوع قبل از سرمایه‌گذاری توجه به امکان سنجی و نیازسنجی برای تعریف یک پروژه است، برای روشن شدن ابهام و پرسش‌های موجود در این زمینه امکان سنجی و نیازسنجی ابزار ارزشمندی به شمار می رود برای دریافت پرسش‌هایمان از قبیل:
- آیا نرخ بازگشت مورد انتظار به حدی هست که سرمایه گذاری برای ایجاد تأسیسات گردشگری مورد نظر را توجیه کند؟
- آیا مشتاقان استفاده از امکانات و برنامه‌های تنظیم شده به حدی هست که ساخت و سازهای جدید را توجیه کند؟
- آیا منطقه و محیط زمین پیشنهادی، دارای ویژگی خاصی می باشد که سرمایه‌گذاری را توجیه کند؟
- آیا بستر طبیعی محل، اجازه احداث سازه‌های مورد نیاز برای توسعه فعالیت‌های گردشگری را می دهد؟
    این‌ها بخشی از پرسش‌های معمول در تصمیم‌گیری برای تعریف پروژه و سرمایه‌گذاری هستند. عوامل بسیاری بر توفیق یک سرمایه‌گذاری تأثیرگذارند هرچند رفتار برخی از آن‌ها قابل پیش‌بینی‌اند ولی متغیرهای بسیاری هم هستند که تغییرات آن‌ها را نمی‌توان پیش‌بینی کرد. غالباً در این گونه بررسـی‌ها ایجاد یک پروژه از زوایای گوناگون از قبیل امکان‌پذیری فنی، امکان‌پذیری مدیریتی، امکان‌پذیری اقتصادی، امکان‌پذیری مالی، امکان‌پذیری فرهنگی و... مورد بررسـی قرار می‌گیرد. همچنین بررسـی بازار و برنامه‌ریزی بازاریابی و ...
3- مراجعه و مذاکره حضوری با سرمایه‌گذارانی که در پروژه‌های متنوع و مختلف و یا مشابه سرمایه‌گذاری کرده اند.
4- استفاده از مشاورین خبره و ذیصلاح حقیقی، حقوقی، آگاه، متخصص و مطلع
 
16- آیا می توان از یک مجوز اخذ شده برای زمینی، در مکان‌هایی دیگر استفاده کرد به طور مثال برای زمینی در خیابان A به مساحت 1000 متر برای ایجاد هتل اخذ موافقت اصولی گردیده به دلایلی ایجاد پروژه در این موقعیت امکان پذیر نیست همین مجوز را برای ساخت هتل به همان مساحت در خیابان B می خواهیم استفاده کنیم امکان این تغییر وجود دارد؟
خیر، صدور هر مجوزی با توجه به شرایط همان زمین صادر گردیده و امکان جابه جایی مجوز برای زمین با موقعیت دیگر امکان‌پذیر نمی باشد.
 
17- آیا می توان مجوزها و موافقت اصولی و زمینی که برای آن موافقت و مجوز گرفته شده را خرید و فروش و یا اجاره داد؟
     چنانچه مجوز بر روی اراضی ملی و دولتی اخذ شده باشد، هرگونه خرید و فروش و یا واگذاری غیرقانونی و خلاف می باشد اما در صورتی که مجوز برروی زمین با مالکیت شخصی و مستثنیات باشد در صورتی که مالک و یا سرمایه‌گذار دارای مجوز رسمی از سوی سازمان بوده و قبلاً مجوز ساخت را گرفته باشد می تواند با اعلام رسمی به سازمان، اقدام به فروش و یا اجاره ملک نماید و این در صورتی است که خریدار و یا اجاره کننده حتماً به معاونت سرمایه‌گذاری مراجعه و از شرایط و قوانین آگاه و اعلام رسمی سازمان اقدام نمایند در غیر اینصورت هرگونه اشکال در اجرای پروژه به عهده طرفین بوده و سازمان صرفاً سرمایه‌گذار دارای مجوز را مورد خطاب قرارمی دهد. 
 
18- فرآیند اخذ مجوز تأسیسات گردشگری از معاونت سرمایه‌گذاری چگونه می باشد؟
توضیحات کامل فرآیند اخذ مجوز و فرم‌های مربوطه در سایت اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی به طور کامل ارائه شده است.
 
19- برای صدور مجوز و موافقت اصولی تأسیسات گردشگری از چه دستگاه‌هایی استعلام می گردد؟
اخذ استعلام بستگی به موقعیت زمین دارد که به شرح ذیل بین می گردد:
الف: زمین داخل محدوده خدمات شهری:
1- شهرداری     2- معاونت میراث فرهنگی     3- اوقاف     4- آستان قدس رضوی     5- محیط زیست (در صورت اینکه پروژه مقیاس کلان باشد و یا تأثیرات زیست محیطی قابل توجه داشته باشد)
ب: زمین داخل حریم و خارج از محدوده قانونی:
1- شهرداری     2- میراث فرهنگی     3- اداره‌کل راه و شهرسازی     4- جهاد کشاورزی     5- شرکت آب منطقه‌ای     6- آب و فاضلاب استان     7- مخابرات استان     8- حفاظت محیط زیست استان      9- شرکت ملی گاز استان     10- پدافند غیرعامل  
11- حمل و نقل و پایانه‌ها      12- شرکت برق     13- شرکت خطوط لوله و مخابرات شمال شرق      14- اداره منابع طبیعی و آبخیزداری      15- آستان قدس
 
20- قوانین حمایتی سازمان میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری در خصوص احداث تأسیسات گردشگری شامل چه مواردی می باشد؟
قوانین حمایتی به شرح ذیل می باشد:
1- احتساب هزینه مصرف انرژی شامل آب، برق و گاز با تعرفه صنعتی
2- تغییر کاربری اراضی خارج از محدوده شهرها و حریم به گردشگری به صورت رایگان
3- بخشیدگی مالیاتی تا 50%
4- تأمین 50% از هزینه مرمت ابنیه تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی به صورت بلاعوض (در صورتی که متقاضی بنای تاریخی از جمله خانه تاریخی و ... را در نظر داشته باشد به عنوان بهره‌برداری گردشگری مرمت و احیا نماید.)
 
21- آیا می توان بدون اخذ مجوز از سازمان پروژه ای را اجرا کرد؟
     خیر، صدور مجوز فرآیندی دارد که می‌بایست و الزامی است که متقاضی سرمایه‌گذاری آن فرآیند را طی نماید چرا که برای یک زمین ابتدا استعلام صادر می‌گردد و باید پاسخ استعلام‌ها بلامانع بودن اجرای پروژه را تأیید نماید و همچنین ضوابط  و استانداردهای فنی تأسیسات گردشگری که می بایست به تأیید سازمان برسد. لذا در صورت عدم اخذ موافقت سازمان مسئولت امر متوجه سرمایه‌گذار خواهد بود و سازمان هیچ گونه تعهدی نسبت به این گونه پروژه‌ها نخواهد داشت.
 
22- برای تشکیل پرونده و ثبت تقاضا به کجا مراجعه کنیم؟
جهت تشکیل پرونده به ادارات و نمایندگی های میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان‌ها در سطح استان خراسان رضوی مراجعه نمایید.
 
23- برای اخذ موافقت اصولی برای یک طرح از چه مراجعی می بایست مصوبه اخذ نمود؟
     هر طرح بسته به موقعیت و مقیاس آن مراجع اخذ مصوبه آن متفاوت است اما به طور کلی در یک تقسیم بندی طرح‌های کوچک مقیاس داخل محدوده شهری نیاز به اخذ مصوبه کمیته فنی معاونت سرمایه‌گذاری دارند در صورتی که کاربری زمین غیر از گردشگری باشد نیاز به اخذ مصوبه کمیسیون ماده 100 نیز ضروری است. درخصوص طرح‌های دیگر (غیر از طرح‌های کوچک مقیاس) در محدوده حریم و خارج از محدوده شهرها اخذ مصوبه به کارگروه گردشگری، کارگروه امور زیربنایی، کمیسیون ماده(1) تبصره(1) سازمان جهاد کشاورزی و مصوبه ارزیابی زیست محیطی سازمان محیط زیست (در صورت مشمول ارزیابی شدن) کمیته ارزیابی توان سنجی سرمایه‌گذاری (درخصوص پروژه‌های مقیاس متوسط به بالا) پروژه های مقیاس کلان داخل محدوده شهرها نیز به تشخیص سازمان طی مراحل کارگروه امور زیربنایی و کارگروه امور گردشگری را می بایست طی نماید. لازم به توضیح است تشخیص مقیاس طرح‌ها و پروژه‌ها با سازمان است. 
 
24- در چه صورت پرونده مختومه می گردد؟
1- عدم تأیید محل اجرای زمین به هر دلیل
2- عدم موافقت سایر دستگاه‌ها با استعلام‌های مربوطه
3- عدم مراجعه و پیگیری متقاضی پس از مهلت‌های قانونی مشخص شده
4- انصراف شخصی
5- محرز شدن تخلف و یا جعل اسناد و مدارک
6- عدم تأیید توان سرمایه‌گذاری توسط کمیته ارزیابی توان سنجی سرمایه‌گذاری
 
25- توان‌سنجی سرمایه گذاری برای چه طرح و پروژه های الزامی است؟
     توان‌سنجی سرمایه‌گذاری جزو فرآیندهای مصوب سرمایه‌گذاری است، کلیه پروژه‌هایی که با حجم سرمایه‌گذاری چهل میلیارد ریال به بالا به تشخیص سازمان و کلیه پروژه‌هایی که زمین دولتی با هر حجم سرمایه‌گذاری دریافت می نمایند مورد ارزیابی و توان‌سنجی سرمایه‌گذاری توسط کمیته ارزیابی توان سنجی سرمایه‌گذاری قرار می گیرند.
 
26- آیا قبل از تصویب طرح (در طی مراحل اخذ مجوز) می توانیم اقدام به ساخت و ساز نماییم؟
خیر، قبل از تصویب نهایی و ابلاغ نقشه‌ها و طرح توسط مراجع ذیربط هرگونه عملیات اجرایی در بستر طرح شامل آماده سازی، تسطیح، خاک‌برداری، خاک‌ریزی و ساخت و ساز ممنوع می باشد.
 
27- آیا قبل از تصویب طرح (در طی مراحل اخذ مجوز) می توانیم در خصوص پروژه تبلیغات، فروش سهام، پذیره نویسی و ... داشته باشیم؟
    خیر، قبل از تصویب نهایی و ابلاغ نقشه‌ها و طرح توسط مراجع ذیربط هرگونه تبلیغات، اطلاع رسانی، فروش سهام و پذیره نویسی و... ممنوع می باشد و در صورت مشاهده سازمان می تواند از طریق مراجع به دستگاه قضایی با متخلف برخورد نماید. بدیهی است پس از تصویب نهایی طرح تبلیغات پروژه بلامانع بوده و در خصوص فروش سهام و پذیره نویسی و ... می بایست برنامه مربوط به سازمان از سوی سرمایه گذار ارائه گردیده و سازمان برنامه مذکور را در قالب کمیته ای متشکل از دستگاه‌های ذیربط بررسی و تأیید نماید.
 
28- آیا در حریم آثار تاریخی می توان تأسیسات گردشگری احداث نمود؟
احداث تأسیسات گردشگری در حریم آثار تاریخی صرفاً مشروط به رعایت ضوابط حریم اثر تاریخی می باشد که از سوی معاونت میراث فرهنگی اعلام می گردد.
 
29- آیا برای ایجاد سفره خانه سنتی می توان ملک (بنا) اجاره‌ای معرفی نمود؟
در صورتی که ملک اجاره ای به لحاظ مساحت و ابعاد فنی و موقعیت مکانی و دسترسی مناسب باشد مشروط به اینکه اجاره نامه رسمی به مدت حداقل 3 سال ارائه گردد، مکان مذکور را می توان به عنوان سفره خانه سنتی ایجاد نمود.
 
30- آیا می توان از شهرداری مجوز ایجاد تأسیسات گردشگری دریافت نمود؟
   خیر، به استناد قوانین جاری صدور مجوز تأسیسات گردشگری صرفاً با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است که سازمان در زمین‌هایی که طبق طرح تفصیلی کاربری مجاز را داراست (کاربری تأسیسات گردشگری) و یا تغییر کاربری آن در مراجع قانونی انجام گرفته بر اساس فرآیند تعریف شده بعد از صدور موافقت اصولی توسط سازمان، شهرداری نسبت به صدور پروانه اقدام خواهد نمود و هرگونه دریافت مجوز ایجاد تأسیسات گردشگری چه از جانب شهرداری یا هر دستگاه اداری دیگر جز سازمان میراث فرهنگی باشد غیر قانونی است.
 
31- اعتبار موافقت اصولی صادر شده برای تأسیسات گردشگری چه مدت می باشد و چند بار این موافقت قابل تمدید است.
موافقت اصولی دارای مهلت 6 ماهه است. این مهلت حداکثر 3 مرتبه در صورت موافقت سازمان قابل تمدید است.
 
32- آبا برای احداث تأسیسات گردشگری تسهیلات و وام بانکی تعلق می گیرد؟
    بله- در صورت داشتن شرایط لازم و وجود اعتبار؛ تسهیلات و وام بانکی به تأسیسات گردشگری تعلق می گیرد. اما لازم به توضیح است باتوجه به حجم گسترده تقاضا و محدودیت منابع اعتباری همانطور که در برگ موافقت اصولی قید گردیده، سازمان هیچ تعهدی برای پرداخت تسهیلات به متقاضی ندارد.
 
33- شرایط اخذ تسهیلات گردشگری چیست؟
1- مهم‌ترین عامل برای معرفی سرمایه‌گذار برای اخذ تسهیلات داشتن مجوز از اداره‌کل میراث فرهنگی (موافقت اصولی و مجوز ساخت) می باشد.
2- داشتن پروانه ساختمانی از شهرداری با کاربری گردشگری و اقامتی
3- سند مالکیت تصحیح شده که در رهن بانک نباشد.
4- داشتن حداقل پیشرفت فیزیکی (منابع داخل بیشتر از 30% و صندوق توسعه ملی بیشتر از 50%)
5- تأیید کمیته اعتباری استان (اولویت پرداخت تسهیلات با پروژه‌های با پیشرفت فیزیکی بالا و کلا تعیین اولویت با کمیته اعتباری استان می باشد.)
 
34- آیا تسهیلات به خرید زمین و ملک واحد گردشگری تعلق می گیرد؟
خیر. تسهیلات گردشگری به خرید زمین و ملک، تأمین انشعابات و هزینه پروانه ساختمانی را شامل نمی گردد.
 
35- تسهیلات گردشگری شامل چه مراحلی از ساخت می شود؟
احداث بنا، توسعه بنا، بهسازی، مرمت و تجهیز تأسیسات گردشگری را شامل می گردد.
 
36- تسهیلات و وام که برای تأسیسات گردشگری با معرفی سازمان پرداخت می شود چه تفاوتی با سایر تسهیلات دارد؟
در صورت وجود اعتبار با تأیید کمیته اعتباری استان و داشتن شرایط لازم به تشخیص کمیته مذکور به این تسهیلات یارانه تعلق می گیرد.
 
37- نرخ یارانه ای که به تسهیلات تعلق می گیرد چه مقدار است؟
نرخ یارانه از 4 % تا 8% است که میزان تعیین نرخ یارانه با توجه به نوع تسهیلات درخواستی و تشخیص سازمان متبوع می باشد.
 
38- آیا پرداخت یارانه حتماً به تسهیلات دریافتی تعلق می گیرد؟
پرداخت یارانه از سوی سازمان الزامی نمی باشد. با توجه به محدودیت منابع اعتباری و از سوی دیگر حجم زیاد متقاضیان، در صورت وجود اعتبار پس از تأیید کمیته اعتباری استان و تشخیص سازمان متبوع یارانه تعلق می گیرد.
 
39- به چه تسهیلاتی یارانه تعلق می گیرد؟
به تسهیلات ثابت (شامل مشارکت مدنی، دوره تنفس و فروش اقساطی) یارانه تعلق گرفته و به تسهیلات سرمایه در گردش (رأسی) تعلق نمی گیرد.
 
40- از کدام بانک ها می توان تسهیلات دریافت نمود؟
از تمامی بانک‌های خصوصی و دولتی (بجز مؤسسات مالی– اعتباری) می توان از محل منابع داخلی درخواست تسهیلات نمود و برای تسهیلات صندوق توسعه ملی به بانک‌هایی که برای گردشگری در هر سال تعیین می گردد معرفی می شوند. 
 
41-  پرداخت تسهیلات بعد از ارائه تقاضا و تشکیل پرونده از چه طریقی انجام می گیرد؟
معرفی پروژه‌ها جهت اخذ تسهیلات به بانک‌های عامل به 2 طریق انجام می پذیرد:
1- معرفی به دبیرخانه کارگروه اشتغال سرمایه‌گذاری استان، که پس از معرفی از طریق اداره‌کل به دبیرخانه کارگروه اشتغال طرح و تقاضا در کارگروه مذکور مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت تصویب به بانک عامل معرفی می گردد.
2- معرفی به معاونت برنامه ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان متبوع، این رویه پس از تأیید کمیته اعتباری استان، طرح و تقاضا به معاونت سرمایه‌گذاری ارسال و پس از بررسی و در صورت تأیید به بانک عامل معرفی می گردد.
 
42- برای تشکیل پرونده دریافت تسهیلات بانکی چه مدارکی لازم است و چه اقداماتی باید انجام داد؟
توضیح این پرسش در سایت اداره کل به آدرس Razavi-chto.ir در قسمت منوی تسهیلات تأسیسات گردشگری به طور جامع آورده شده است.
 

صنایع دستی
 
- آيا صنایع‌دستی می تواند منبع درآمد خوبی برای جوانان باشد؟
     صنایع‌دستی می تواند منبع درآمد خوبی باشد، به شرط اینکه جوانان صرفاً صنایع دستی را از جنبه تفننی و سرگرم کنندگی آن در نظر نگرفته و با توجه به علاقه و استعدادشان در یک رشته خاص، آن را انتخاب نموده و علاوه بر حفظ اصول کار و پیشینه طرح‌ها و نقش‌ها، به درخواست بازار به خصوص در سطح بین‌المللی اهمیت دهند، تا اینکه به تولید آثار ماندگار و پرفروش دست یابند
 
- چه اقداماتی در جهت آشنا کردن مردم با صنایع دستی استان صورت گرفته است؟
 –اجرای زنده صنایع‌دستی توسط صنعت‌گران شاخص استان، معرفی هنرمندان و صنعت‌گران در نمایشگاه‌های صنایع دستی و جشن‌ها و برنامه‌های فصلی مختلف
 –معرفی رشته‌ها و آموزش آن‌ها از طریق وب سایت اداره‌کل (زیرپرتال صنایع دستی)
 –تهیه هدایای صنایع دستی برای نهادها، شرکت‌ها و مؤسسات دولتی و خصوصی
 –چاپ و انتشار پوستر، تمبر و...
* انتخاب شهر مشهد به عنوان شهر جهانی صنایع دستی گوهرسنگ‌ها
آموزش‌های دوره ای در رشته‌های گوناگون توسط متخصین و صنعتگران هر رشته

 
- رشته های شاخص صنایع‌دستی شهر مشهد چیست؟ 
     از مهم ترین رشته ها می توان به زیورآلات سنتی (مخراج‌کاری- قلمزنی انگشتر- حکاکی- مرصع‌کاری و...) حجاری سنگ- گلیم بافی- سراجی سنتی- گلدوزی دستی مشهد- کاشی معرق- کاشی هفت‌رنگ- کاشی‌سازی سنتی- منبت چوب- گره چینی- معرق چوب- فیروزه کوبی- سفال و سرامیک- طراحی سنتی- مشبک چوب- مشبک فلز- نازک‌کاری چوب- معرق چرم- معرق فیروزه- مقرنس‌کاری- گچ‌بری- نگارگری ایرانی- آینه‌کاری و... اشاره کرد.
 
 

کتابخانه

- موضوع كتاب هاي موجود در كتابخانه ميراث فرهنكي چيست؟
معماري/ باستان شناسي/ گردشگري/ صنايع دستي/ هنـر
 
- استفاده از كتابخانه و آرشيو به چه نحوي است؟
     دانشجويان و كاركنان ادارات و سازمان‌هاي دولتي با ارائه معرفي نامه از دانشگاه و محل كار مربوطه و كارت شناسايي معتبر و مجاز به استفاده از منابع كتابخانه و مركز اسناد مي باشند. ارائه تقاضاي كتبي و كارت ملي براي اشخاصي كه بطور آزاد علاقمند به استفاده از منابع اين كتابخانه مي باشند الزامي است. کتابخانه اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی در موزه بزرگ خراسان واقع در بوستان کوهسنگی می باشد.

 
تاریخ بروزرسانی: 11 تیرماه 1402